Image

Nekoliko reči

O festivalu

"Spoj više umetnosti u jednu celinu, i to u srcu raskošnog grada Sombora, doneo je ovom gradu novu svežinu..."

Terminal Music & Arts Festival je internacionalni muzički i umetnički festival.

2016. je Terminal imao svoju premijeru, u 2017. je nastavio da se razvija, a krajem juna 2018. Terminal će imati svoje 3. izdanje!

Organizovan je od strane UG Terminal 3, koje čine profesionalci iz različitih oblasti, i koje vuče želja da svoj grad promovišu i da njegovu kulturnu scenu razvijaju u urbanom duhu, pri tome naglašavajući sve lepote, kvalitete, i potencijale samoga grada i njegove jedinstvene sredine.

Terminal kao festival predstavlja tačku susreta umetnika, muzičkih izvodjača, gostiju i gradjana grada, gde se u toku trajanja festivala oživljava i internacionalizuje kulturna scena Sombora kroz umetnička i muzička dešavanja, gde se utiče na razvoj i svest kroz edukativne radionice, gde se gradi posebna bliska veza umetnika i posetilaca kroz dnevne tribine i dijaloge!

Terminal se u prve 2 godine razvijao u svakom mogućem smislu. Od autentičnog ambijenta u samom centru gradu Sombora, u dvorištu dečije biblioteke, do izazovnog sokolskog doma, i prelepog prirodnog ambijenta uz kanal... Od izložbe slika, do višednevne projekcije filmova kao bioskopa na otvorenom za sve stanovnike grada...Od promocije umetnosti i mladih slikara kroz radionicu za najmlađe, do radionica glume, baleta, slikanja, street art, virtualne realnosti... Od ideje da se grad ulepša i ostavi pečat lepog i inspirativnog, do velikog murala pored kojeg će prolaziti generacije...

U prve 2 godine posetioci festivala su imali priliku da slušaju legendarnog Roy Ayersa - osnivača neo soula, Jojo Mayera - jednog od najznačajnijih bubnjara u istoriji, da se upoznaju sa jazz umetnicima poput Maura Sigure, poznatog saksofoniste iz NYC Davida Binneya i benda Avenija, jednih od najperspektivnijih mladih jazz umetnika iz Srbije okupljenih pod bendom Epiphany, popularnih izvođača iz Srbije i regiona kao što su Irie FM, De Tour, Sky Wikler... Terminal je ugostio i Mynth i Elektro Guzzi iz Austrije, DJ Proletera iz Francuske, Oceanvs Orientalisa iz Turske i druge.

U oktobru 2017. organizovan je 1. Terminal Check In - događaj za promociju festivala u drugim gradovima u Srbiji. U rasprodatom klubu Drugstore u Beogradu publika je dočekala američku hip hop umetnicu Akua Naru. Pored koncerta publika je imala priliku da prisustvuje i izložbi slika akademskog slikara iz Sombora Momira Bulovića pod nazivom „Happiness is a warm gun“. II po redu Terminal Check In će predstavljati Jojo Mayer sa svojim bendom Nerve, i ovaj put vanvremensko iskustvo njihove muzike će imati svi posetioci Doma Omladine Beograda 25. Aprila 2018.

Terminal je u 2016. i 2017. bio odličan domaćin za preko 80 umetnika iz Srbije, Amerike, Italije, Austrije, Hrvatske, Francuske, Turske, Svajcarske. Na različitim lokacijama grada Sombora su izloženi radovi mladih umetnika -  akademskih slikara Momira Bulovića, Milana Blanuše, Tadije Janjičića, Petra Mirkovića, Vuka Vučkovića, Vanje Vikala, TKV, Orjena Đurića, Sanje Stojkov...

Terminal će u 2018. ponuditi svim posetiocima festivala i građanima Sombora ponovo bogat, kvalitetan i inspirativan program!

I tako je grad Sombor dobio novu energiju, energiju koja treba da se sačuva I proširi!


Budi deo Terminala!

Image

info@terminalfest.org